Erik Fortgens, nový předseda ING Bank Fondu NTMd

Erik Tereza.jpg

31. 5. 2021

ING Česká republika spolupracuje s Nadací Terezy Maxové už více než 16 let prostřednictvím společného ING Bank Fondu Nadace Terezy Maxové dětem. Spolupráce představuje mnohem více než jen roční příspěvek od banky. Podnítila mimo jiné i dlouhodobé zapojování dobrovolníků ze všech oddělení banky ING. Jedním z nich je i Erik Fortgens, vedoucí Korporátního bankovnictví ING Česká republika, který se nedávno stal také předsedou ING Bank Fondu Nadace Terezy Maxové dětem.

Eriku, co pro vás znamená stát v čele ING Bank Fondu?
Erik: Je to skvělá příležitost a zároveň velká odpovědnost. Za 16 let pomohly banka ING a Nadace Terezy Maxové ve vzdělávání a rozvoji tisícům dětí, které by to bez pomoci společnosti těžko zvládly. Já sám stojím v čele části banky, která se stará o klienty ING z řad největších společností na trhu. Věřím, že svou účastí na práci Fondu pošlu svým kolegům jasný signál, že to, co Fond dělá, je důležité, a pokud se zapojí, mají moji podporu.

Do české ING jste přišel loni v říjnu, ale máte zkušenosti z jiných zemí. Jak vnímáte fungování Fondu v tomto srovnání?
Erik: Lidská práva jsou univerzální, což znamená, že každý člověk na celém světě si zaslouží důstojné zacházení a rovnocenné posuzování jeho zájmů. Banky hrají důležitou roli při usnadňování pozitivních změn ve společnost. Ale my v ING také víme, že takové změny nemůžeme uskutečňovat sami. Proto spolupracujeme s klienty, obchodními partnery, finančními institucemi, vládními organizacemi a také neziskovými organizacemi, jako je Nadace Terezy Maxové dětem. Tak dlouhodobě úspěšné partnerství je ale výjimečné i v rámci ING, a to nejen z hlediska jeho trvání, ale také z hlediska toho, jak podporuje naše cíle, „oranžovou“ kulturu a zapojování zaměstnanců. Jsem opravdu ohromen tím, jak to v České republice zvládáme a jak se nám podařilo získat nadšení tolika našich kolegů.

Je nějaký konkrétní příběh, který se vás osobně dotknul?
Erik: Ano, rozhodně musím zmínit práci vychovatelů v dětských domovech. My všichni jsme se potýkali s řadou nejistot, praktických i emocionálních výzev, jako je postarat se o děti, které nemohly jít do školek a škol, pomoci starým rodičům, zvládnout pocit izolace nebo jen zaplašit negativní myšlenky na to, co přinese další den. My v ING jsme se ale mohli spolehnout na fungující pracovní prostředí a fantastické kolegy po celém světě. Pro každého z nás je tak těžké si představit, jak obtížné to bylo pro vychovatele v dětských domovech během první vlny pandemie, kteří se museli bez potřebného vybavení postarat o desítky dětí, každé z jiné třídy. V té době ING přispěla na notebooky a další vybavení, díky kterému se více než 2500 dětí mohlo učit na dálku lépe a bezpečněji. Příběhy a fotografie, které k nám přišly z dětských domovů a pěstounských rodin, se mě opravdu dotkly.

Nakonec se určitě nabízí otázka: čeho byste chtěl dosáhnout jako nový předseda Fondu?
Erik: Během všech těch společných let dokázal ING Bank Fond pomáhat a přinášet mnoho pozitivních změn. Společně se všemi svými kolegy z ING bych rád pokračoval v této práci. Možná jste si v médiích všimli, že ING uzavírá své aktivity v oblasti retailového bankovnictví v České republice, zároveň se ale budeme nadále starat o naše klienty z řad korporací a finančních institucí, kterým poskytujeme služby v Česku již téměř 30 let. Budeme také nadále podporovat rozvoj a vzdělávání znevýhodněných dětí a Nadace Terezy Maxové dětem je partnerem, kterého si velmi vážíme, a velmi se těšíme na pokračování tohoto partnerství.

O nadaci > Novinky > Erik Fortgens, nový předseda ING Bank Fondu NTMd