Stop dětským exekucím

stop_exekuce.jpg

12. 4. 2019

V České republice je v exekuci 2200 dětí mladších patnácti let, včetně mladistvých je to dokonce tři a půl tisíce případů. Jak je možné, že za dluhy malých dětí, které často ani samy nezpůsobily, neodpovídají rodiče? Stačí, aby mělo dítě smůlu na rodinu, kde o něj řádně nepečuje a neplní své povinnosti, a může skončit v kolotoči právních sporů ještě před dosažením plnoletosti. Dospívání a kritický moment vlastního osamostatňování je pak pro takové mladé lidi zatížen břemenem, které si s sebou táhnou mnoho let.

Česká praxe dětských exekucí odporuje právům dětí, k jejichž dodržování jsme se zavázali. Není spravedlivé, humánní a v pořádku, pokud zákon ve spojení s vyhláškami obcí umožňuje, aby se dítě stalo dlužníkem - v těch nejabsurdnějších případech - už v momentě svého narození.

Tady je příklad dětských exekucí: Otec si u telefonního operátora pořídil paušál na jméno své desetileté dcery, účty neplatil. Dnes plnoletá mladá žena pracuje dvanáctihodinové směny, aby umořila dluh ve výši 130 tisíc korun.

Podporujeme proto snahu organizace Člověk v tísni o změnu insolvenčního zákona.

Více informací na www.zadluzenedeti.cz/

O nadaci > Novinky > Stop dětským exekucím