Projekt ROZJEDU TO! slaví 5 let své existence

SA_15.5.jpg

15. 5. 2018

Projekt ROZJEDU TO!, který vznikl v rámci partnerské spolupráce Nadace Terezy Maxové dětem a ŠKODA AUTO, slaví v letošním roce 5 let své existence. Za tu dobu projekt efektivně pomohl 85 dětem a má 100% úspěšnost v počtu přijatých dětí na vybrané školy. 67,2% dětí si buď zlepšilo nebo udrželo stávající prospěch. Cílem projektu je účinně motivovat mládež ve věku 11 až 15 let umístěnou v dětských domovech ke vzdělání a rozvoji jejich osobního i profesního růstu. Podle výsledků průzkumu, který byl zpracovaný v loňském roce, téměř třetina dětí z dětských domovů navštěvuje speciální školy a dvě pětiny nedokončí středoškolské vzdělání. Právě to se projekt snaží změnit. Dalším cílem projektu je rozbít šablonovitý přístup k výběru povolání formou exkurzí do různých společností představující rozmanité profese.

Moc nás těší skutečnost, že všechny děti z dětských domovů, které se do projektu zapojily, byly přijaty na vybrané školy. V tom máme 100 % úspěšnost, která potvrzuje smysluplnost a efektivitu projektu. Nyní se do ROZJEDU TO! zapojí další dětský domov, v pořadí již sedmý, a tím se projekt rozšíří o dalších 11 dětí, se kterými budeme dlouhodobě a individuálně pracovat,“ shrnuje úspěšnost projektu Terezie Sverdlinová, ředitelka Nadace Terezy Maxové dětem.

Pětileté úsilí společného projektu ´ROZJEDU TO!´ přináší konkrétní výsledky. Společně se nám podařilo pomoci 85 dětem, motivovat je k lepšímu vzdělání a volbě ambicióznějších budoucích povolání – díky tomu mají v budoucnu možnost získat atraktivní zaměstnání, a to i ve ŠKODA AUTO.  Podpora vzdělávání znevýhodněných dětí patří k prioritám společenské odpovědnosti ŠKODA AUTO a dlouhodobé partnerství s Nadací Terezy Maxové dětem je zde klíčové,“ uvedl Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO pro oblast lidských zdrojů.

Individuální plán, doučování a motivační dny
S každým dítětem, které je zařazené do projektu, se pracuje pomocí individuálního plánu. V rámci ROZJEDU TO! jsou vytvořeny podmínky pro zlepšení školního prospěchu, děti se účastní doučování a také motivačních dnů. Ty zahrnují jak pomoc psychologa či mentora, tak i kariérní poradenství zprostředkované proškolenými vychovateli. Díky tomuto komplexnímu a individuálnímu přístupu se projekt snaží změnit dosavadní tendenci mladých lidí s ústavní historií převažující při volbě jejich povolání. Ta je obvykle stereotypní (kuchař, číšník, kadeřnice…). I proto projekt ROZJEDU TO! umožňuje pestřejší představení trhu práce s možností se na dané pracoviště přímo podívat. „Za dosavadní fungování projektu jsme realizovali 22 návštěv ve vybraných firmách, jako například Seznam.cz, ŠKODA Auto, MOL, Grund, Misha Hair, Penam, aj., a měli tak možnost představit dětem různá odvětví.“, řekla projektová koordinátorka Šárka Navalaná.

Ze srdce děkujeme společnosti ŠKODA AUTO za dlouhodobou podporu!!!

O nadaci > Novinky > Projekt ROZJEDU TO! slaví 5 let své existence